Kapsu on ripuloinut nyt neljä päivää. Muuten on kyllä pirteä. Eläinlääkäri käski eilen antaa maitohappobakteereja ja tänään pitää käydä ostamassa apteekista. Aluksi arveltiin, että johtuisi madoista ja annoin matokuurin. Mutta ilmeisesti nyt pitää alkaa kunnolla hoitamaan tuota. Löysin hyvät ohjeet netistä, joiden mukaan mennään:

1. päivä
Paasto ja vaikka veden sekaan sekoitettuna maitohappobakteeria (esim. Tehobakt)

2. päivä
Ellei paasto ja maitohappobakteeri ole lopettanut ripulia, aloita Canikur-kuuri (saa eläinkaupoista ja varmaan apteekistakin). Keitä riisiä ja ihan pieni määrä jotain liharuokaa - vaikka koiran purkkiruokaa - reilussa vedessä. Anna ruoan jäähtyä. Anna vain pieni määrä ruokaa ja pistä mukaan pakkauksen ohjeen mukaisesti maitohappobakteeria.

3. päivä
Ripuli on melko varmasti jo helpottanut tai helpottaa tänään. Anna loput Canikur-kuurista jos kuuria on jäljellä ja lisää riisi-ruoan sekaan vieläkin maitohappobakteeria ja anna ruokaa normaalia ruoka-annosta vähemmän.

4. päivä
Mikäli ripuli on helpottanut: Anna vielä ruoan seassa hieman maitohappobakteeria ja anna jo ruokaa normaali määrä. Sekoita ruoan sekaan koiran tavallista ruokaa pikkuhiljaa seuraavien päivien aikana.

Ripuli johtuu todennäköisimmin suolen bakteerien epätasapainosta, joten mahdollisimman yksinkertainen ja helposti sulava ruoka on oleellista. Maitohappobakteeri tasapainottaa suolen bakteerikannan ja lisääntyy suolessa. Syynä ripulille saattaa olla raakana annettu luu, ruokavalion pikainen muutos, bakteeritartunta, virustartunta jne.

Tärkeintä ripulin aikana on huolehtia siitä että koira juo!Syömättä koira pärjää yllättävänkin pitkiä aikoa, mutta juomatta ei. Jos koira ei juo niin juota sille vettä ruutalla. Koiran tulisi juoda kuumuudesta ja ripulin rajuudesta riippuen n. 0,3 - 1,0 dl päivässä painokiloa kohden, mutta tottakai se pärjää päivän juomattakin vaikka ripulia olisikin.

Vie koira lääkäriin viimeistään jos ulosteessa on verta tai koiraa selkeästi koskee paljon (muulloinkin kuin silloin kun pitää päästä pikaisesti kakalle), tai jos nämä ohjeet eivät auta.